mandag 9. november 2009

Renessansen - en kort oppsummering


Vi kan begynne å si at renessansen betyr gjenfødelse. Renessansen startet på 1300-tallet i Italia. Det er knyttet veldig nært til humanismen. På denne tiden sto menneskenes verdier høyre enn noen gang før. Jeg vil nesten si at ordet gjenfødelse er et nøkkelord, gjenfødelse av en ny tid med en ny skrive- og tenkemåte. For det var akkurat det renessansen var. Det var en start på en ny tid hvor man turde å utfordre kirken mer enn det noen gang før. Nå var mennesket mer i sentrum enn noen gang før.

På denne tiden er det også mange sentrale navn, blant annet Leonardo da Vinci, Michelangelo og William Shakespeare. Alle var riktignok fra ulike deler av kunsten, men felles turde de å utfordre kirkens syn på menneskets fokus og verdier.

Renessansen var også en tid med revolusjonerende tekster som Don Quijote, av Miguel de Cervantes. En mer utradisjonell og annerledes forfatter som skriver om den tapre ridderen Don Quijote. Det var også andre forfattere som sto mer i lyset enn andre. Den mest berømte og kjente er vel William Shakespeare. Han skrev blant annet stykket ”Hamlet”, hvor kirkens syn ble utfordret veldig, med tanke på at gjenferd og andre ting var helt utenkelig i middelalderen.

1 kommentar:

  1. Flott gjennomgang og oppsummering, Mats! Du viser gode refleksjonsegenskaper, og du er innom de tekstene vi har jobbet med. Supert!

    Bjørnar

    SvarSlett